Wii U Fit Review

Wii U Fit Review

Wij zouden gezondekeuzes niet zijn als we de Wii U Fit niet aan een review zouden onderwerpen.

2 van onze redactieleden hebben de Wii U fit aangeschaft en zijn al een half jaar bezig met de oefeningen die de Wii U fit te bieden heeft.

Wat is Wii U Fit?

Wii U Fit is een ”spel” dat je in staat stelt om op een prettige en speelse manier oefeningen te doen die een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid.

Deze thuisoefeningen zijn heel divers en je kunt je gehele lichaam trainen. We hebben het niet alleen over de verschillende spiergroepen, maar ook cardio oefeningen die je in het zweet laten werken en calorieën verbranden.

Daarnaast worden al je statistieken bijgehouden, zodat je kunt zien hoe vaak je bepaalde oefeningen hebt gedaan, hoe goed je de oefeningen uitvoert en hoeveel calorieën je ermee hebt verbrand en of je je doelen aan het behalen bent.

Ook zit er een ”Wii U Fit meter” in het Wii U Fit pakket. Dat is een geavanceerde stappenteller die je tijdens al je dagelijkse bezigheden bij je kunt dragen. Je stappen worden geteld en er wordt berekent hoeveel calorieën je per dag verbrandt.

Deze gegevens kun je vervolgens doorsturen naar je Wii U apparaat en zo krijg je een totaaloverzicht van allerlei leuke statistieken en gegevens.

Wat maakt de Wii U Fit zo uniek?

Door middel van een balanceboard en controllers is nauwkeurig te controleren of je de oefeningen goed uitvoert.

Het balanceboard dient tevens als weegschaal, dus je hoeft zelf geen gegevens in te voeren, maar dat wordt automatisch overgenomen. Aan de hand van duidelijke grafieken kun je zien of je op de goede weg bent.

Je kunt trainen zoals jij zelf wilt, of je kunt ervoor kiezen om een vooropgesteld fitness schema te volgen dat jou dichter bij je doel moet brengen.

Over doelen gesproken; Je kunt een doel instellen voor je gewicht en dat koppelen aan een datum. De Wii U Fit geeft vervolgens aanwijzingen over hoe jij je doel kunt verwezenlijken. Je doel wordt ook gekoppelt aan je Wii U Fit meter, dus ook tijdens je dagelijkse bezigheden binnen- of buitenshuis kom je dichter bij je doel. Wanneer je je dagelijkse doel hebt behaald, dan zal de Wii U Fit meter je een signaal geven dat je klaar bent voor die dag, maar uiteraard kun je natuurlijk lekker doorgaan om zo je doel sneller te behalen.

De oefeningen zijn ontzettend leuk om uit te voeren. Sommige oefeningen zijn recht toe recht aan om lekker te trainen en andere oefeningen zijn meer in spel-vorm waarin je je lichaam gebruikt om een bepaald spel uit te spelen.

Wii U Fit oefeningen

In totaal bevat de Wii U Fit 77 oefeningen die in de volgende categorieën onder te verdelen zijn:

 • Yoga | 18 oefeningen
 • Spiertraining |18 oefeningen
 • Aerobic-oefeningen | 15 oefeningen
 • Dansen | 8 oefeningen
 • Balansspellen | 18 oefeningen

Bij de meeste oefeningen wordt er een score toegewezen voor hoe goed je de oefening hebt uitgevoerd. Natuurlijk is het dan leuk om steeds betere scores te halen per oefening.

Ook wanneer je met meerdere personen de oefeningen uitvoert kun je de scores vergelijken.

Yoga

Deze Yoga oefeningen* helpen jouw houding te verbeteren en spieren te versterken.

Diepe ademhalingHalve maanKrijgerBoom
Staande kniebuigingZonnegroetStoelDanser
Omlaagkijkende hondPalmboomCobraPoort
Rug strekkenDriehoekBrugV-houding
 SchouderstandKrokodil
* Met de camera op de Wii U Gamepad kun je jezelf bekijken terwijl je traint.
Spiertraining

Deze krachtoefeningen* maken de spieren sterker

Strekken op één beenOpdrukken en zijstandTorso en heupen draaienJackknife
LungeSquat met roeibewegingDraaien op één beenBeen zijwaarts optillen
StrekkenTriceps strekkenArm en been optillenOpstaan met één arm
Brug op één beenZijwaartse lungeEén been naar achteren strekkenOpdrukuitdaging
Jackknife-uitdagingStrekuitdaging
* Ook bij deze oefeningen kun je de de camera gebruiken. Sowieso is het handig om bepaalde oefeningen via de Gamepad te doen. Zoals bijvoorbeeld de strek-oefening (plank) waarbij je met je hoofd naar de beneden kijkt en tv kijken lastig wordt. Ook kun je goed op de gamepad zien hoe je balans is.

Balansspellen

Spellen die helpen jouw gevoel voor balans te ontwikkelen en te verbeteren.

KopbalSchansspringenTrampolinespringenBalansbal
Kung fu op de maatSlalommenBrandslangPrecies 10
ToetjesraceSneeuwballengevechtHindernisbaanUltieme Hindernisbaan
KantelstadRodelenBalansbubbelDiepzeeduiken
In vogelvluchtKlimwand
Naast de dagelijkse Bodytest die jouw fitheid meet en jouw vorderingen bijhoudt, kan je met deze balansoefeningen  jouw fitheids-leeftijd naar beneden krijgen. Een van de nieuwe onderdelen is het rodelen waarbij je op het Wii Balance Board gaat zitten, naar achteren leunt en heen en weer moet bewegen om te sturen. We kunnen je garanderen dat je na de finish jouw buikspieren goed voelt!

Aerobic-oefeningen

Spellen die helpen jouw conditie te verbeteren.

HoelahoepSuper HoelahoepPuzzel squashStep-aerobics voor beginners
Step-aerobics voor gevorderdenVrije step-aerobicsBoksen op de maatVrij boksen
JoggenJoggen voor twee personenVrij joggenJoggingzoektocht
FietsenRoeiraceGolfen
Dansen

Verschillende soorten dansen* waarmee je de warming up een stuk leuker maakt.

Dansen voor beginnersHulaJazzHip Hop
LockingFlamencoSalsaIntensieve step-aerobics

Je kunt bij deze oefeningen jezelf bekijken terwijl je traint.

* Let wel: Bij al deze dansen zijn twee afstandsbedieningen met Motion plus vereist
(tegenwoordig krijg je een motion plus afstandsbediening standaard bij je Wii of Wii-U console. Heb je nog een oude controller, dan kan je met een klein opzetstukje er een motion plus controller van maken).

Naast al deze leuke en gevarieerde oefeningen zijn er ook balansoefeningen die je dagelijks kunt doen bij de bodytest. Deze balansoefeningen kun je normaal gesproken in eerste instantie één keer per dag te uitoefenen.

Indien je echter in het trainingsmenu jouw Wii U Gamepad naar links draait zal je zien dat het Balanceboard net (verborgen) buiten beeld staat. Druk hier op en je krijgt nog eens 10 extra bonusoefeningen. Een mooi verborgen Easter Egg!

Wii U Fit Review

Wii U Fit Bodytest

De Wii U Fit Bodytest is een test die je 1 keer per dag kunt uitvoeren.

In deze test word je gewogen en krijg je een paar balansoefeningen om je zogeheten Wii Fit leeftijd te berekenen. Het is natuurlijk de uitdaging om een steeds gezonder gewicht te halen en je balans beter te bewaren om zo de Wii Fit leeftijd naar beneden te krijgen.

De balansoefeningen van de bodytest zijn niet dezelfde als de standaard balansoefeningen, dus in feite krijg je nog eens 10 extra balansoefeningen cadeau. Deze zijn afzonderlijk te oefenen (zie de afbeelding hierboven).

Tijdens de test wordt er ook een foto van je gezicht gemaakt. Je zult misschien denken waar dat goed voor is, maar zo kun je na verloop van maanden zien hoe je huid veranderd is na al dat gezonde bezig zijn.

Nadat je de bodytest hebt uitgevoerd wordt er een stempel in de Wii fit kalender gezet, zodat je gemakkelijk je gegevens terug kunt vinden.

Wii U Fit meter

De Wii U Fit meter is een van de dingen die de Wii U Fit zo uniek maakt. De meter is door middel van een clip aan je broek of broekriem te bevestigen en zo worden je activiteiten bijgehouden.

De meter houdt onder andere bij of je:

 • loopt
 • rent
 • stil staat
 • stijgt
 • daalt
 • of met lichte activiteiten bezig bent

In de Wii U Fit meter zit een drukmeter die kan zien of je bijvoorbeeld traploopt of dat je tegen een heuvel oploopt. Uiteraard kan de meter dan ook zien of je daalt.

De gegevens die de Wii U Fit meter verzameld kunnen eenvoudig gesynchroniseerd worden met de Wii U, zodat je een totaaloverzicht krijgt van alle activiteiten die je per dag uitvoert.

Deze gegevens zie je terug in aantallen, grafieken, maar ook in een leuk spel waarmee je zoveel mogelijk lange afstanden moet lopen of hoge gebouwen moet beklimmen.

Naast dat het erg leuk en motiverend is om je eigen gegevens op te slaan en te bekijken, kun je ook met 1 druk op de knop jouw gegevens vergelijken met anderen die in het bezit zijn van een Wii U Fit meter.

Je kunt vergelijken wie de meest actieve is en hoeveel jullie van elkaar verschillen.

Wii u fit review

Wii U Fit community

Tegenwoordig is social media niet meer weg te denken uit het dagelijks leven.

De Wii U Fit geeft daar op een leuke manier uiting aan, doordat ze een eigen community hebben gecreëerd binnen het ”spel”. Je kunt je prestaties met elkaar delen en de anderen kunnen daar vervolgens op reageren of liken.

Je kunt elkaar aanmoedigen in de doelen die je hebt en je kunt je aansluiten bij een groep die ongeveer dezelfde doelen nastreeft als jij.

Je kunt bijvoorbeeld helemaal focussen op ”kracht”, op ”conditie” of misschien wel op je ”figuur”. Je sluit je aan bij de bijbehorende groep en jullie werken dan gezamenlijk naar eenzelfde doel.

Ook kun je een eigen groep starten en je vrienden uitnodigen om deel te nemen in jouw groep.

Plezier

Er zijn oefeningen waar je een virtuele trainer nadoet in zijn of haar oefeningen, maar er zijn ook veel oefeningen in spel-vorm.

De balansspellen bijvoorbeeld zijn heel divers in speelplezier.

Je kunt ”trampoline springen”, ”bobsleeën” of ”schansspringen” om zo maar 3 spellen te noemen. Deze 3 oefeningen hebben 2 belangrijke overeenkomsten

 1. Deze oefeningen zijn ontzettend leuk om te doen (er zijn er overigens veel meer die minstens zoveel speelplezier geven).
 2. De spellen zijn zeer intensief, maar omdat het zo leuk is, is dat ondergeschikt.

Bij het ”trampoline springen” zet je je quadriceps (de spieren die in je bovenbenen zitten) flink aan het werk. Ook je buikspieren zul je misschien de volgende dag voelen.

Ook de oefeningen ”bobsleeën en ”schansspringen” zul je misschien gaan voelen na verloop van tijd. Dus mocht je van jezelf weten dat je soms moeite hebt met de motivatie opbrengen om te sporten, dan zijn dit soort leuke spellen absoluut voor jou!

Ook is het leuk om steeds je topscores te verbeteren en te zien dat je vooruit gaat. Vooruit gaan qua scores betekent in feite dat je vooruit gaat qua lichamelijke gezondheid. Het sporten werpt zijn vruchten af.

Je kunt natuurlijk je eigen topscores proberen te verbeteren, maar ook kun je topscores van vrienden of familie proberen te verbeteren.

Een beetje gezonde competitie kan net dat zetje zijn dat je nodig hebt om regelmatig van de Wii U Fit gebruik te maken.

Wat heb je nodig? 

Om optimaal te kunnen genieten van al deze activiteiten heb je de volgende dingen nodig:

 • Een HD-tv (via een oude tv werkt een scart-kabel)
 • 2 vierkante meter ruimte
 • Wii U console + controllers (motion plus)
 • Wii-fit U pakket met spel, balanceboard en Wii-U fit meter (het oude balanceboard van de Wii kan je ook gebruiken)
 • Een internet verbinding voor updates en deelname aan de community
 • Een gezonde dosis energie!