Weetjes over fruit

22 weetjes over fruit

Weetjes over fruit. De verkoop van fruit is de afgelopen jaren gedaald. Dit is zonde want zoals je weet is fruit gezond en heeft vele voordelen. Hoe zit het met jouw kennis over fruit?

Hieronder een opfruitcursus 😉

weetjes over fruit

(Wist je dat aardbei helpt bij het beschermen tegen uv-stralen en de kans verkleint op een hartaanval )

1. Is fruit zo gezond? In vergelijking met andere ‘snacks’ die je tussendoor eet, bevat fruit veel vezels en weinig calorieën.Ook zitten er veel vitaminen in en andere goede voedingsstoffen die de kans verkleinen op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten.Wel dien je dan dagelijks een portie fruit te eten.

2. Hoeveel fruit moet je per dag eten? De aanbeveling is per dag twee stuks fruit te eten.Minder dan 25% van de Nederlanders houdt zich hieraan. De vrouwen zijn in dit opzicht het verstandigst, vooral bij vrouwen boven de 50 wordt er per dag voldoende fruit gegeten.

3. Verbetert fruit je weerstand? Bij een aanhoudend tekort aan vitamine C gaat de weerstand omlaag. Het innemen van extra grote hoeveelheden vitamine C heeft hierbij geen tot weinig gevolgen tot verbetering van je weerstand. Andere vitaminen zoals A maar ook zink helpen je bij de afwering maar deze komen bijna niet voor in fruit.

4. In welke fruitsoorten zitten de meeste vezels? Blauwe bessen spannen de kroon. 100 gram blauwe bessen bevat 8 gram vezels. Dat zijn 4x zoveel vezels als in een appel. De hoeveelheid in een appel is vervolgens weer te vergelijken met sinaasappel, peer en banaan.

weetjes over fruit

(Wist je dat blauwe bessen veel anti-antioxidanten bevatten wat veroudering tegengaat)

5. Waarin zit de meeste vitamine C? Ook hier is de blauwe bes weer koploper. Verder zit er veel C in aardbeien, bramen, sinaasappels en kiwi’s.

6. Hoe zit het met vet in fruit? Amper, enkel in kokosnoot en avocado zit in verhouding veel vet.

7. Zijn vruchtensappen uit flesjes en pakken gezond? De sappen worden minder snel afgebroken door het lichaam wegens grotere hoeveelheden calorieën. Ook wordt er vaak extra suiker aan toegevoegd waardoor het misschien wel lekker smaakt maar het veel minder gezond is dan men denkt. GezondeKeuzes raadt aan dat je zelf je eigen sappen (>smoothies<) maakt. Dit kan eenvoudig met behulp van een blender of sapcentrifuge.