Wat is serotonine

Wat is serotonine?

Je zult je misschien wel eens afgevraagd hebben hoe het nou komt dat je je ‘s ochtends om 10 uur, anders voelt als ‘s avonds om 10 uur.

Dat heeft voornamelijk te maken met melatonine en serotonine. We benoemen ook melatonine, omdat deze neurotransmitter onlosmakelijk verbonden is met serotonine.

Wat weten we van melatonine?

Melatonine wordt aangemaakt wanneer je biologische klok herkent dat het bijna tijd is om te gaan slapen.

Buiten is het donker en misschien heb je de lampen in je kamer ook al wat gedimd.

Hiermee wordt de aanmaak van melatonine gestimuleerd en dat zorgt ervoor dat je beter kunt inslapen en ook beter kunt doorslapen.

Een teveel aan licht belemmerd dit proces behoorlijk, daarom hoor je ook vaak dat het niet goed is om ‘s avonds laat nog intens naar de televisie te kijken.

Melatonine wordt geproduceerd vanuit serotonine, dus het is goed om te weten wat serotonine is en hoe je ervoor kunt zorgen dat er voldoende van beschikbaar is.

Maar wat is serotonine?

Serotonine is net als melatonine een neurotransmitter dat signalen geeft aan je hersenen.

Serotonine heeft een sterke rol in het ervaren van opgewektheid (serotonine reguleert ook het dopaminesysteem). Een tekort aan serotonine wordt veelal ervaren als neerslachtigheid, lusteloosheid of depressie.

Natuurlijk is dit wat kort door de bocht, want zelden is er 1 factor die een bepaald gevoel veroorzaakt, maar serotonine heeft wel een sterke invloed.

Voor de aanmaak van serotonine speelt het aminozuur ”tryptofaan” een belangrijke rol. Dit aminozuur krijg je binnen middels voeding, want het menselijk lichaam kan geen tryptofaan aanmaken.

Planten kunnen dit wel en tryptofaan komt dan ook in meer of mindere mate voor in alle soorten groenten en fruit.

Lees meer hierover in : serotonine tekort aanvullen

Ook in zuivelproducten zit tryptofaan, maar dat is ook niet verwonderlijk, aangezien zuivelproducerende dieren planteneters zijn.

1 Reactie

  1. Jochemsen

    Ik wil geen antidepressi pillen meer slikken is er geen andere oplossing bestaat er geen pil waar alleen serotonine in zit of wat is een andere evt goed werkende aanvulling wat dit stofje aanvuld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.