Wat is dopamine

Wat is dopamine?

Waarschijnlijk ben je niet op deze pagina belandt omdat je wilt weten wat de precieze structuurformule is van dopamine, maar meer omdat je wilt weten wat het met je doet.

Dopamine is een neurotransmitter en dat moet je zien als een onderdeel in je hersenen dat signalen afgeeft aan het centraal zenuwstelsel.

Dopamine wordt afgegeven wanneer je je beloond voelt.

Wanneer ervaar je de afgifte van dopamine?

Zoals gezegd ervaar je dopamine wanneer je je beloond voelt. Dat klinkt heel abstract misschien, want een beloning kun je van iemand krijgen, maar je kunt het ook zelf creƫren. Zowel fysiek als mentaal.

Voorbeeld 1

Stel: Je zit financieel helemaal aan de grond en met je laatste geld koop je een paar krasloten. Vervolgens win je de jackpot. Daarmee neemt de stress die je hebt van je financiƫle onzekerheid af en je hersenen pakken dit op als een beloning en komt er dopamine vrij. Die dopamine zorgt ervoor dat je je goed voelt.

Voorbeeld 2

Hetzelfde geldt voor sporten. Laten we hardlopen als voorbeeld nemen aangezien de ”dopamine-rush” een erg bekend verschijnsel is onder hardlopers.

Mensen behoren veel te bewegen, dat is bekend. Het is goed om af en toe eens je hartslag flink op te voeren en je spieren te laten werken.

Je lichaam en geest zijn gelukkig met elkaar verbonden en wanneer je op lichamelijk vlak iets goed doet voor je lichaam, dan worden er positieve signalen naar je hersenen gestuurd. Tijdens het hardlopen kun je ook al iets van die beloning ervaren, dat is namelijk de zogeheten ”flow” waarin je komt te zitten wanneer je lekker ontspannen aan het lopen bent.

De echte rush komt echter nadat je gelopen hebt en weer thuis bent en even gaat zitten. De dopamine giert dan door je lichaam en voor velen is dit de beste motivatie om iedere keer weer de hardloopschoenen uit de kast te trekken.

Voorbeeld 3

Bij kinderen is het dopamine verschijnsel ook erg sterk te zien. Zeker op speciale dagen als Sinterklaas of de verjaardag. Een kind heeft voor zijn gevoel iets gepresteerd als Sinterklaas veel cadeautjes meegenomen heeft, want dat betekend dat hij lief is geweest dat jaar. En als je lief bent geweest krijg je een beloning. Die beloning vertaalt zich direct naar de afgifte van dopamine.

Ook bij verjaardagen komt dit verschijnsel voor wanneer de familie cadeautjes meebrengt. Iedere 365 dagen die verstrijken krijg je een beloning. Voor een kind is het helemaal niet belangrijk waarom je dan een beloning zou moeten krijgen (voor veel volwassenen ook niet), dus daar komt ook weer dopamine in het spel.

Kan dopamine opraken?

Het is mogelijk dat door bepaalde omstandigheden minder dopamine aangemaakt wordt. Ook moet na de afgifte van dopamine de voorraad weer bijgevuld worden.

Dopamine is opgebouwd uit aminozuren, dus het is essentieel dat je daar voldoende van binnenkrijgt.

In alle soorten groenten en fruit zitten alle noodzakelijke aminozuren.

Lees hier meer over dopamine tekort aanvullen .

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.