Waarom is bewegen gezond?

Waarom is bewegen gezond?

Waarom is bewegen gezond? Bewegen is gezond om verschillende redenen.

We maken even een rijtje waarom het goed is om dagelijks bewegen in te passen in je leven (mocht je dit niet al doen).

Bewegen is gezond omdat:
Vetverbranding op gang komt, waardoor je sneller zult afvallen.
Toxines worden ingekapseld in vet, indien deze in zodanige hoeveelheid in je lichaam zitten, dat ze niet tijdig kunnen worden afgevoerd.

Deze toxines verzuren je lichaam langzaamaan en zal na verloop van tijd allerlei kwaaltjes met zich meebrengen.

Door te bewegen verbrand je het vet en daarmee komen de toxines geleidelijk in je bloedbaan waarna het vervolgens afgevoerd kan worden.

Door te bewegen stimuleer je spiergroei. Hoe meer spieren je hebt hoe meer vet je zult verbranden (ook wanneer je niet beweegt).

Door dagelijks proteïne tot ons te nemen door het consumeren van dierlijke producten belasten we ons lichaam enorm.

De proteïne is bedoeld als bouwsteen voor onze spieren.

Echter wanneer we niet bewegen zal de proteïne zich ophopen en omzetten in vet, waardoor je later heel hard zult moeten werken om weer in goede lichamelijke conditie te komen.

Wanneer je gezond beweegt is er een kleine kans dat toxines zich gaan ophopen in je aderen.

Hierdoor voorkom je bloedproppen en vernauwde aderen. Vernauwde aderen en bloedproppen zijn eveneens een oorzaak van vele kwaaltjes zoals bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk.

Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je het maximale rendement haalt uit je voeding. Door een goede bloedsomloop is jouw lichaam in staat om de benodigde voedingsstoffen efficiënter op de plaats van bestemming te krijgen.

Bewegen is ook gezond voor de geest. Gevoelens die jij geestelijk ervaart zijn een resultaat van de hormonale balans in je brein.

Deze hormonen heten neurotransmitters. De meest bekende zijn: serotoninedopamineendorfine, melatonine en adrenaline.

Regelmatig bewegen helpt ervoor te zorgen dat deze hormonen in balans zijn en dat jij je optimaal in je vel voelt zitten.

Zijn deze hormonen uit balans? Dan heb je meer kans op: negatieve stress, depressie, overspannenheid, burn-out en psychose.

Bewegen is goed voor het libido. Ook dit heeft te maken met de aanmaak van diverse hormonen.

Je krijgt meer energie.

Je slaap bevordert. Zowel het inslapen als doorslapen. Ook bij het wakker worden zul je merken dat je meer zin hebt in de dag.

Waar moet je op letten wanneer je na lange tijd weer begint met sporten?

Er zijn 2 tips die enorm van belang zijn wanneer je na lange tijd weer begint met meer te bewegen.

Deze zijn:

Begin rustig aan!!! Wanneer je ineens begint als een dolle te sporten, zullen er enorm veel toxines vrijkomen die voor langere tijd hebben vastgezeten.

In zo’n geval doet het sporten meer kwaad dan goed. Je kunt merken wanneer je te hard van start bent gegaan aan symptomen als: hoofdpijn, kramp, misselijkheid, steken en pijn. Wanneer je dit bemerkt zul je een paar tandjes terug moeten doen en eerst zorgen dat je je lichaam zoveel mogelijk opschoont van toxines.

Voeding kan hierbij enorm helpen. Vooral groene smoothies kunnen op een snelle en effectieve manier veel toxines afvoeren. Klik hier om toegang te krijgen tot een groene smoothies receptenboek.

Drink voldoende water!! Veel mensen denken dat wanneer ze veel frisdrank en koffie drinken dat dat meetelt in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water.

Helaas is dat niet zo. Een lichaam dat verzuurt is moet ge-alkaliseert worden (basisch worden). Een base is het tegenovergestelde van een zuur.

Ideaal is het voor je lichaam om een pH-waarde tussen de 7 en 8 te hebben. Koffie en frisdranken zijn allebei zuurmakend en mag daarom niet meegerekend worden. (wist je dat cola een pH heeft van 2.8? Heel slecht dus! Even om een beeld te geven: Accuzuur heeft een pH van 1, dat wil je ook niet drinken!)

Om na te gaan of je genoeg water drinkt kun je kijken naar de kleur van je urine. Wanneer je urine de gehele dag transparant is, dan drink je genoeg. Is het geel? Dan drink je veel te weinig! (als je meer info wilt over pH-waardes, bekijk dan ons artikel: Wat is een alkalisch dieet?)

Loop niet te hard van stapel! Wanneer je bijvoorbeeld wilt beginnen met hardlopen, ga dan niet onvoorbereid beginnen. Zorg voor een loopschema voor de beginnende hardloper, om zo allerlei narigheid te besparen.

Lekker vanuit huis fitnessen?

Klik dan hier!

waarom is bewegen gezond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.