Voordelen van bananen

Wat zijn de voordelen van bananen?

Na het lezen van dit artikel, zal je nooit meer op dezelfde manier naar een banaan kijken.

Een banaan is ’s werelds meest gegeten stuk fruit. Ken jij alle voordelen van bananen?
Het zijn er meer dan je denkt.

voordelen-van-bananen-3

 • Energie

Bananen bevatten drie natuurlijke suikers:

 • Glucose.
 • Fructose.
 • Sucrose (een heel klein beetje).
 

Deze natuurlijke suikers geven jou direct duurzame en substantiële verhoging van energie.
Onderzoek heeft aangetoond dat slechts twee bananen voldoende energie leveren voor een zware workout (90 minuten). Geen wonder dat de banaan het meest gegeten wordt door topatleten.

Maar energie om fit te blijven is niet het enigste voordeel, die een banaan ons kan geven.
Bananen helpen ook bij het overwinnen of voorkomen van een groot aantal ziekten en aandoeningen. Hierdoor is het zeker aan te raden een banaan toe te voegen aan jouw dagelijkse voeding.

Nog meer voordelen van bananen:

 • Anti depressief

Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door MIND onder mensen die aan depressie lijden, voelden velen zich veel beter na het eten van een banaan.

Dit komt omdat bananen tryptofaan bevatten, een soort eiwit dat het lichaam omzet in serotonine, dit ontspant, verbetert je stemming en helpt je gelukkiger te voelen. Verder bevatten bananen vitamine B6 die de bloedsuikerspiegel regelen dit heeft ook invloed op de stemming.
Vergeet de pillen, eet een banaan. Natuurlijk werkt die helaas niet bij iedereen zo goed. Maar je kunt het wellicht toevoegen aan jouw voedingspatroon en hopelijk merk je verschil.

 • Bloedwaarde

Een ander voordeel van bananen is het hoge ijzer gehalte. Een tekort aan ijzer is de meeste voorkomende oorzaak van bloedarmoede. Bananen stimuleren de productie van hemoglobine in het bloed en zo helpt bij gevallen van anemie.

 • Bloeddruk

Dit unieke tropische fruit is uiterst hoog in kalium en laag in zout, waardoor het perfect is om een te hoge bloeddruk te verslaan.

Voordelen van bananen

 • Brainfood

Bananen hebben 200 leerlingen van een school in Twickenham (Engeland) geholpen bij hun examens dit jaar. Zij aten bananen bij het ontbijt, pauze, en lunch in een poging het denkvermogen van hun hersenen te vergroten. Onderzoek heeft aangetoond dat bananen de leerlingen alerter maakt en het concentratievermogen verhoogt. Dit komt o.a. doordat bananen kalium bevat.

 • Constipatie

Een ander voordeel van bananen is dat ze zeer vezelrijk zijn. Vezels ondersteunen op een natuurlijke wijze je darmfunctie de spijsvertering en regelmatige stoelgang. Ook helpen ze verstopping tegen te gaan.

 • Maagzuurremmer

Bananen bevatten een natuurlijke maagzuurremmer, dus als je last hebt van brandend maagzuur probeer eens een banaan voor een rustgevende verlichting.
Ook ochtendmisselijkheid behoort tot het verleden door het eten van een banaan. Door bananen tussen de maaltijden door te eten helpt het om de bloedsuikerspiegel op peil te houden en te voorkomt het op den duur dat ochtendmisselijkheid terug komt.

 • Muggen

De volgende truc heeft voor veel mensen geholpen: Wrijf de muggenbult in met de binnenkant van een bananenschil dit verminderd zwelling en irritatie.

 • Zenuwen

Bananen zijn rijk aan B-vitamines die helpen het zenuwstelsel kalmeren.

 • Overgewicht

De banaan wordt vaak gebruikt als dieetvoeding tegen darmstoornissen vanwege zijn zachte textuur en gladheid. Het neutraliseert ook zuurgraad en vermindert irritatie in het  slijmvlies van de maag .

 • Temperatuurcontrole

Veel andere culturen zien bananen als een ‘koel’ fruit dat zowel de fysieke als emotionele temperatuur van aanstaande moeders kunnen verlagen. In Thailand bijvoorbeeld, eten de zwangere vrouwen bananen om te verzekeren dat hun baby wordt geboren met een koele temperatuur. Een banaan is  in het buitenland een natuurlijke remedie voor  het verzachten van koorts.

Voordelen van bananen

Voordelen van bananen

Een banaan is niet alleen lekker en geeft veel energie. Het is een zeer gezond tussendoortje wat ons beschermt tegen vele kwalen.

Als je het vergelijkt met een appel:

 • heeft een banaan vier keer de proteïne.
 • tweemaal het aantal koolhydraten.
 • drie keer het fosfor.
 • vijf keer de vitamine A en ijzer.

Dus helemaal niet zo gek om onze gele kromme vriend wat vaker in te slaan en toe te voegen aan jouw dagelijkse hoeveelheid fruit. Let er natuurlijk wel op dat je blijft afwisselen met fruit. 😉
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.