Hardlopen voor beginners

Hardlopen voor beginners – Je bent nooit te oud om te beginnen met hardlopen

Hardlopen voor beginners. Hardlopen betekent positieve stress voor het lichaam.

Een uitdaging ter bevordering van jouw eigen gezondheid. Als je net begint is het niet de bedoeling dat je meteen het vuur uit je sloffen rent. Het moet voor jezelf leuk blijven.

Er wordt vaak beweerd dat het prestatievermogen afneemt zodra je ouder wordt. Dit is niet het geval bij beoefening van duursport zoals hardlopen. Sterker nog, wie op oudere leeftijd begint met hardlopen zal zich jaren later nog steeds fitter voelen!

Starten met hardlopen

Hardlopen voor beginners

Een rustige opbouw tijdens het hardlopen is noodzakelijk om snel en efficiënt resultaat te boeken. Je zult merken als je net begint, je vaak in een te hoog tempo van start gaat. Dit zal er voor zorgen dat je snel uitgeput raakt. Juist als je een rustige opbouw hanteert, merk je uiteindelijk een perfect resultaat in de verbetering van jouw conditie.

Als beginnende hardloper moet je er naar streven drie tot vier keer per week minstens 30 minuten te gaan joggen. Als je dit hebt bereikt, doe je er alles wat het hart nodig heeft om gezond te blijven. Ook verminder je hiermee het risico op een hartaanval.

Tijdens een hardlooptraining behoort het tempo 70 tot 80% van de maximale hartslag te zijn. Hiermee bereik je het beste resultaat ter verbetering van het prestatievermogen. Belangrijk is dat je tijdens dit tempo je lekker voelt en niet buiten adem raakt.

Nu meteen beginnen met hardlopen?

GezondeKeuzes raadt de  hardlopen voor beginners lessen van start to run (t/m 5km) aan, hardlopen met Evy.

Hier begeleid Evy Gruyaert jou via mp3, op weg naar de 5km non-stop hardlopen. Tijdens de hardlooplessen draait ze muziek en geeft ze allerlei tips over voeding, materiaal en conditie. We raden deze lessen aan vanwege de rustige opbouw die uitermate geschikt is voor de beginnende hardloper. Jong en oud kan hiermee uit de voeten. De hardlooplessen zijn hier te vinden! Er zijn ook lessen voor meer gevorderden (t/m 10km) te vinden.

Zie hier een uitzending waarbij Evy te gast is bij de Wereld Draait Door:

Hou deze site in de gaten voor meer hardloop tips! 

Klik hier voor een interessante selectie boeken over hardlopen

Discreet trainen de beste succesgarantie

Als het om training ten bevordering van de gezondheid zijn er meerdere redenen te bedenken om vooral rustig te beginnen met hardlopen:

  • korte herstelduur.
  • verbetering doorbloeding.
  • hoog calorieënverbruik, veel vetverbranding.
  • versterking van het immuunsysteem.
  • optimale verbetering presatievermogen.

Werk tijdens hardlopen altijd geduldig naar jouw doel. Zo voorkom je overbelasting van spieren wat blessures tot gevolg kan hebben. Geef jouw lichaam de tijd om te herstellen en las een rustdag in na een training. Je zult snel merken dat je conditioneel heel snel vooruit gaat!

Ga jij ook beginnen met hardlopen? Of heb je tips of opmerkingen. Plaats hieronder een reactie en help je mede hardlopers.

1 Reactie

  1. ibrahim

    Hallo allemaal,

    Ik sport om de dag 1 uur lang (joggen) na het sporten heb ik altijd heftig spierpijn. En irritatie aan mijn tepels branderig gevoel. Kan iemand mij hiermee een tip geven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.