Hardlopen tips deel 2

Hardlopen tips deel 2

Hardlopen tips deel 2, elke week een aantal tips over hardlopen. We blijven tippen zolang de voorraad strekt. 😉

Dat hardlopen elk jaar groeit in populariteit is bekend. In al die jaren zijn er ook heel wat handigheden en tips verspreidt onder hardlopers en trainers.

Hier een greep van een aantal hardloop tips uit de community.

Heb je zelf nog een handige tip, deel & plaats hem dan vooral onderaan bij de reacties.

hardlopen tips

De eet tip

Drink en eet niets nieuws tijdens een zware training of wedstrijd.

Jouw maag-darmkanaal is gewend aan een bepaalde mix van voedingsstoffen. Je kunt altijd variëren en nieuw voedsel proberen. Doe dit dan vooral tijdens een ‘normale’ rustige training.

Uitzondering: Als je een hongergevoel hebt is het altijd beter iets te eten dan helemaal niets.
Dorst tijdens een run is trouwens een indicatie dat je te laat bent met de vochtinname.

De herstel met rust tip

Neem altijd rustdagen na een intensieve training of wedstrijd. Hoe intensiever of hoe langer de loop was hoe meer rustdagen nodig zijn. Loop je een keer wat langer in een rustiger tempo, dan zal je ook merken dat het herstel sneller gaat. Dit hangt ook samen met niveau, ervaring, leeftijd, nachtrust en voeding. Het is altijd beter een rustdag meer te nemen dan een rustdag te weinig.

Uitzondering: ging je die ene training of wedstrijd niet voluit? Dan kun je je minder rustdagen veroorloven.

De tegenwind tip

Heb je last van tegenwind, houdt er dan rekening mee dat tegenwind je altijd meer vertraagd dan dat rugwind je versneld. Als je echt goed tijden wilt bijhouden houdt dan ook altijd de weergoden in de gaten. Ook temperatuur en luchtvochtigheid spelen een rol bij jouw prestatie. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40-60%.

De praat tip

Je moet kunnen praten tijdens het rennen. Als je volledige zinnen kunt uitspreken tijdens het hardlopen dan weet je direct dat je niet te snel gaat. Ook kan praten helpen tijdens het hardlopen om de ademhaling goed te laten verlopen. Kom je in ademnood tijdens een run, probeer dan eens te blazen om vervolgens een flinke dosis zuurstof weer in te ademen.

Uitzondering: Praten moet juist niet gemakkelijk zijn tijdens intervallen, hoogtempo lopen en sprinten.

De 32 km tip

Als je ooit een marathon wilt gaan lopen, loop dan tenminste 32km alvorens deze afstand daadwerkelijk te doen. Ook is aan te raden dat je veel vaker lange rustige duurlopen toepast. Zo laat je je lichaam wennen aan afstand maar vooral de tijd dat het in beweging moet zijn.

Uitzondering: er zijn coaches die beweren dat ervaren (marathon) lopers dit met een lagere afstand (dan 32km) ook goed kunnen lopen. Uiteindelijk zou iedereen met een goede voorbereiding het wel kunnen doen, maar de vraag is hoe wil jij over de finish komen? Wil jij nog redelijk fit en spraakzaam over de finish komen of oververmoeid met dagen lang spierpijn?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.