Hardlopen tips deel 1

Hardlopen tips deel 1

Hardlopen tips deel 1, elke week een aantal tips over hardlopen. We blijven tippen zolang de voorraad strekt. 😉

Dat hardlopen elk jaar groeit in populariteit is bekend. In al die jaren zijn er ook heel wat handigheden en tips verspreidt onder hardlopers en trainers.

Hier een greep van een aantal hardloop tips uit de community.

Heb je zelf nog een handige tip, deel & plaats hem dan vooral onderaan bij de reacties.

hardlopen tips

De 10-procent tip

Verhoog de ??wekelijkse training kilometers met niet meer dan 10 procent per week. Rustige opbouw is beter voor het lichaam wat moet wennen aan intensiteit. (zie ook ons artikel over duurloop)

De 2-uur tip

Wacht ongeveer twee uur na een maaltijd voordat je begint met hardlopen.

Voor de meeste mensen, is twee uur genoeg tijd om de maag hardloopklaar te maken.  Als je niet lang genoeg wacht, wordt voedsel niet goed verteerd. Hierbij verhoog je het risico van buikkrampen, opgeblazen gevoel, en zelfs braken.

Uitzondering: na een lichte maaltijd kun je waarschijnlijk al na 90 minuten lopen terwijl drie uur wachten nodig kan zijn na een zware maaltijd wat hoog is in vet en eiwit.

De 10-minuten tip

Begin elke run met een 10 minuut-durende warming up. Hardlopen doe je dan in een rustig tempo. Na de training doe je hetzelfde in de cooling down fase.

Met een warming-up bereid je het lichaam voor op de uiteindelijke training. Je laadt het lichaam hierdoor langzaam opwarmen en de bloedsomloop op gang helpen.
De cooling down fase  kan nog belangrijker zijn. Abrupt stoppen kan krampen in de benen, misselijkheid, duizeligheid, of flauwvallen veroorzaken.

Uitzondering: Op warme dagen kun je de warming up iets inkorten.

De 2 dagen tip

Als je na 2 dagen nog steeds spierpijn hebt neem dan 2 extra dagen rust.

2 dagen last en pijn hebben kan het teken zijn van het begin van een blessure. Zelfs het nemen van eenmalig vijf dagen van complete rust zal weinig invloed hebben op jouw conditie.

Uitzondering: Als je na 2 weken nog steeds pijn ondervindt, ook al heb je rust genomen, raadpleeg dan een arts.

De veiligheids tip

Blijf jij het hele jaar door hardlopen? Ook als de dagen korter worden. Gebruikt dan voor je eigen veiligheid hardloop verlichting. Er zijn verschillende producten op de markt. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar niet alleen gezien worden, maar ook zelf goed zicht hebben.

Zie ook ons artikel:
de beste hardloop verlichting

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.