Gezonde ademhaling door schone lucht

Als je nadenkt over een gezonde levensstijl kom je al snel bij de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid gezonde voeding en beweging terecht. Vragen zoals: Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit en welke vitamines en mineralen komen er in jouw lichaam terecht. Voldoen deze voedingsstoffen vervolgens ook aan jouw daadwerkelijke behoefte? Sport je wel genoeg en hoe zit het met jouw vetverbranding? Deze vragen zijn vaak aan de orde van de dag. Tegenwoordig kun je hierop via allerlei apps het antwoord op geven. Denk aan Strava voor alle sportieve activiteiten en Myfitnesspal, voor het bijhouden van wat je per dag eet. Maar sta jij wel eens stil bij een schone of gezonde ademhaling?

Want hoe zit het eigenlijk met de stoffen die naast voedingsstoffen ook in je lichaam terecht komen? Door onze ademhaling komen er dagelijks grote en kleine (vervuilde) stofjes in de longen terecht. Vooral fijnstof kan zeer schadelijk zijn en draagt niet bij aan een gezonde ademhaling. Fijnstof zijn vooral schadelijke stofdeeltjes, zoals uitlaatgassen en roetdeeltjes. Deze stofjes kunnen op den duur ontstekingen veroorzaken, doordat ze via de longen in de bloedbaan terecht komen. Hierdoor kunnen ze schade aan hart en hersenen veroorzaken.

Van ongezonde lucht kun je doodziek worden…

Het risico op longziekten zoals astma, COPD en longkanker is verhoogt als je vaak in een omgeving verblijft met vervuilde lucht. Jaarlijks overlijden er 12.000* mensen vroegtijdig door ongezonde lucht en komen er 16.000 met spoed in het ziekenhuis terecht.(*Bron: het Longfonds)
De klachten kunnen zeer geleidelijk ontstaan, doordat je elke dag in kleine hoeveelheden schadelijke stoffen inademt. Je hebt ook vaak niet door in wat voor stoffige / ongezonde omgeving je dagelijkse verblijft omdat je hier aangewend raakt.

Hoe gezond is de lucht bij jou? doe nu de check!

Gezonde ademhaling

Wat heb jij er voor over om een gezonde lucht te creëren?

Je kunt heel wat doen voor jezelf en de maatschappij om voor schone lucht te zorgen. Hierbij kun je natuurlijk denken aan schoon vervoer. Fietsen, wandelen en maak meer gebruik van het OV. Ga bijvoorbeeld lekker sporten in de duinen aan zee of in het bos. Koop alleen producten die geen schade brengen aan het milieu. Doe aan recycle en beperk het verspillen van voeding door kleinere porties eten te maken. Allemaal logische stappen die je zo kunt toepassen, die uiteindelijk kunnen bijdragen aan een gezonde ademhaling, door de verbetering van de luchtkwaliteit.

Bekijk ook ons artikel van de Rhino Horn, die ook bijdraagt aan een gezonde ademhaling

Heb je trouwens wel eens gedacht aan hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit in jouw eigen woon of werkomgeving? Dit zijn de ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt. Extra belangrijk om dit extra aandacht te geven. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan een goede ventilatie maar ook aan luchtzuiverende planten. De Arbo raadt zelfs aan twee á drie planten per 30 kubieke meter te gebruiken. Verdeel ze gelijk over een ruimte en zet ze bijvoorbeeld naast een printer. Printers geven namelijk veel fijnstof af. Zo’n plant kan dan een deel van die fijnstof opvangen en zorgt tegelijk voor betere luchtkwaliteit. De planten zorgen ook voor minder stress doordat ze rustgevende werking hebben alsmede het omgevingsgeluid dempen.

De luchtkwaliteit in jouw huis

Wist je dat de luchtkwaliteit binnenshuis volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vaak 10-30 keer meer vervuild is dan de buitenlucht?

In wat voor ruimte slaap je? Slaap jij ook beter met het raam open?
Dat kan zeker een eerste stap zijn om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van de luchtkwaliteit buitenshuis.

Niet iedereen is bewust van de schadelijke stoffen die binnenshuis blijven hangen. Doordat huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn, ontstaan er bij onvoldoende isolatie al snel schimmels. Raampje open in de zomer is natuurlijk heerlijk. Maar dit is in de winter niet altijd even prettig.
Naast schimmels zijn er meerdere factoren die niet bijdragen aan een gezonde ademhaling binnenshuis. Dit hangt ook vaak samen met verschillende allergische reacties, namelijk:

 • Vervuilde buitenlucht
 • Sigarettenrook
 • Huisdieren
 • Pollen
 • Verf
 • (Fijn)stof
 • Huisstofmijt
 • Schoonmaakmiddelen
 • Spuitbussen, luchtverfrissers
 • Houtkachels

Hoe zorg ik (actief) voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis?

Hier is eigenlijk een hele simpele oplossing voor! De luchtreiniger!
Met een luchtreiniger kun je ervoor zorgen dat je altijd schone lucht binnenkrijgt, ook als goede ventilatie niet mogelijk is.

Wij hebben zelf ook een luchtreiniger staan en zijn hier zeer enthousiast over. Luchtreinigers heb je een vele soorten en maten. We zijn momenteel zeer te spreken over Winix.

Even wat achtergrondinformatie: Het Zuid-Koreaanse bedrijf Winix opgericht in 1973, heeft innovatieve oplossingen ontwikkeld en geproduceerd voor water- en luchtbehandeling thuis en op kantoor.

De luchtreiniger WINIX ZERO is een luchtreiniger die de lucht in uw woon- of werkomgeving effectief en automatisch reinigt. Deze luchtreiniger is een zeer krachtige luchtreiniger die geschikt is voor alle ruimtes tot en met 99 m². Hij verwijdert maar liefst 99,97% alle bacteriën en virussen.

Bestel de Luchtreiniger WINIX ZERO – nu tijdelijk met Extra Gratis Filter Set t.w.v. €59,00

Mede door de automatische modus van de WINIX luchtreiniger ZERO, doet deze versie vanzelf zijn werk. Hij detecteert de luchtkwaliteit en zal zich automatisch aanpassen aan zijn omgeving. De WINIX luchtreiniger valt onder de “actieve-luchtreinigers” Luchtvervuiling wordt hiermee op een moleculair niveau bestreden, dit in tegenstelling tot de meeste passieve luchtreinigers waarbij luchtvervuiling alleen maar door middel van filters wordt bestreden. Deze werking maakt hem ook geschikt om bijvoorbeeld sigarettenrook ruikende kleding of muf ruikend gordijnen en andere stoffen van geuren te ontdoen.


Ben jij al overtuigd?

Bekijk op bol.com

Het verbeteren van de luchtwegen kunt je ook doen door ze zelf regelmatig schoon te spoelen. Hierbij kun je gebruik maken van de Rhino Horn. Neussprays zijn verleden tijd. Een beetje lauw water met zout doet al wonderen. Lees hier meer over in onze Rhino Horn Review.

Misschien vind je dit ook interessant?
Het boek verademing:Goed ademhalen voor ontspanning, meer energie, beter slapen, sneller afvallen.

2 Reacties

 1. Viola

  Ik zocht een luchtreiniger voor mijn allergieën. De positieve reviews internationaal, het ecarf en aham certificaat alsmede de ruimte capaciteit van 77 maakte de aanschaf van de Winix 2020EU
  rond. Na enkele weken was ik zo enthousiast en heb daarom voor de slaapkamer ook de Winix 2020EU besteld. De automatische stand schakelt wanneer het donker wordt naar de stille nachtmodus.Resultaat een heerlijk frisse slaapkamer geen slaapluchtjes. 1 of 2 X per week zet ik de plasmawave aan voor de luchtschimmels waar ik allergisch voor ben.
  Tussen de woonkamer en de keuken staat de andere Winix 2020EU en doet daar zijn werk goed. Geen kookluchtjes naar de kamer, die zuigt de Winix aan, het rode lampje gaat automatisch branden bij vervuilde lucht.
  Nu 10 maanden in gebruik.
  *vermindert het fijnstof in huis
  *vermindert allergieën
  *makkelijk te reinigen
  *een heerlijk fris huis
  *een absolute aanrader
  *top..top..top

 2. Mara

  MIJN ERVARING NA 12 MAANDEN GEBRUIK

  EEN HEERLIJK BRIESJE IN HUIS EN HEB ER ZEKER GEEN SPIJT VAN !!!!!!
  MIJN MEDICATIE VOOR ALLERGIE HEB IK TOT 1/3 TERUGGEBRACHT.
  EEN TOP TOP TOP APPARAAT GOED OPSTELLEN OP EEN VRIJE PLAATS ( NIET NAAST DE ZITPLAATSEN )

  MINPUNTEN GEEN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.