Gevolgen van stress en hoe dit te voorkomen

Gevolgen van stress en hoe dit te voorkomen

gevolgen van stress

Gevolgen van stress. Gedrag en persoonlijkheid kunnen invloed hebben op jouw gezondheid. Vooral stress kan een reactie geven op lichaam en geest. Een reactie waar je op dat moment geen controle over hebt. Het lichaam gebruikt op dat moment veel energie en inspanning.

Voor tips ter vermindering van stress klik je hier

Er bestaan drie verschillende stressvormen die de gezondheid behoorlijk in de war kunnen schudden:

  • Acute stress: Deze vorm wordt het meest geassocieerd met het begrip “stress”. Een oorzaak kan zijn: Een onverwachtse grote vraag aan met hoge eisen.  Gevolgen kunnen zijn: onrust, emotionaliteit, hoofdpijn,  ontregeling van het darmstelsel, opgewondenheid en druk.
  • Episodisch acuut: Herhalende acute stress. Steeds rond de zelfde tijd of periode gestrest zijn. Gevolgen kunnen zijn: migraine, angsten, spanningen, beroertes en ernstige darmklachten.
  • Traumatisch: Dit ontstaat bij een grote hoeveelheid van acute stress met effecten die zelfs blijvend kunnen aanhouden. Als gevolg hiervan kan een posttraumatische stressstoornis ontstaan. Gevolgen: chronische slapeloosheid, nachtmerries, het gevoel vervreemd te zijn van de realiteit.

Hoe er wordt omgegaan met en gereageerd op stress verschilt per individu. Stress zit niet in de gebeurtenis zelf, maar in de manier waarop mensen de situatie ervaren en beoordelen.

Sommige mensen zijn weerbaarder dan anderen en lijden dan ook nauwelijks onder hevige stress. Dit zijn meestal mensen die meer optimistisch in het leven staan en risico’s dan ook lager dan gemiddeld inschatten. Dit type mens heeft over het algemeen een betere weerstand tegen stress, een goede gezondheid, een goed functionerend immuunsysteem en een hogere levensverwachting.

Aan de andere kant heb je mensen die hard willen werken en hun doel koste wat kost willen bereiken zonder het verspillen van tijd. Soms gaat dit gepaard met meer frustratie, het niet kunnen presteren of het niet bereiken van doelen. Het blijkt dat dit type mens minder weerstand kan bieden tegen stress en hierdoor een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van een hartziekte.

Klik hier voor boeken over stress

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.