Bloeddruk verlagen op natuurlijke wijze

Bloeddruk verlagen op natuurlijke wijze doe je zo

Je bloeddruk verlagen op natuurlijke wijze kan op verschillende manieren.

De hoofdvraag is: Wat zijn de mogelijke oorzaken die ervoor zorgen dat mijn bloeddruk te hoog is?

Wanneer je antwoord kunt geven op die vraag, dan kun je gaan werken aan de oplossing.

Mogelijke oorzaken van een te hoge bloeddruk

Hieronder zie je een lijstje van mogelijke oorzaken van een te hoge bloeddruk.

De acties die je kunt nemen om de oorzaak van de te hoge bloeddruk weg te nemen op natuurlijke wijze staan eronder.

Gewicht

Wanneer je kampt met overgewicht kan dat een oorzaak zijn van de te hoge bloeddruk. Om je bloeddruk te verlagen is het dus zaak om gewicht te verliezen.

Mogelijke manieren om dit aan te pakken zijn:

 • Zoutarm eten. Zout heeft van zichzelf de eigenschap dat het de bloeddruk verhoogt, maar zout houdt ook vocht vast. Dit vocht zet aan in gewicht en is dus extra ballast voor je lijf.
 • Vetarm eten. We hebben het hier voornamelijk over het verminderen van verzadigd vet en transvet in je voedingspatroon. Denk dan aan dingen als varkensvlees vervangen voor kip of vis en een banaan als toetje in plaats van aardbeienpudding.
 • Meer groenten en fruit eten. In groenten en fruit zitten vrijwel alle stoffen die je lichaam nodig heeft. Wanneer je lichaam voldoende goede voedingsstoffen heeft, zul je minder trek hebben in ongezonde tussendoortjes en dat heeft uiteraard een positief effect op je gewicht.
 • Bewegen. Je kunt natuurlijk naar een sportschool gaan, maar om de drempel iets lager te maken dagen we je uit om meer te lopen en/of te fietsen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om een half uur na het avondeten een half uur buiten te gaan lopen. Ook als het koud is, is het goed om deze gewoonte bij te houden,  aangezien je lichaam meer energie verbruikt in koude weersomstandigheden. Lopen en fietsen zorgt voor een betere bloedsomloop en stofwisseling en draagt daarom bij aan een gezonder gewicht.
 • Drink minimaal 2 liter water per dag. Geen frisdrank, geen koffie, maar gewoon water. Water zorgt voor een betere uitscheiding in je lichaam en spoelt tevens overtollig zout uit het lichaam. Dit zal het proces om af te vallen makkelijker maken.

Stress

Bij iedere vorm van stress komt het hormoon ”cortisol” vrij. Dit stofje zorgt ervoor dat er adrenaline en noradrenaline wordt aangemaakt.

Dit heeft een bloeddrukverhogende werking. Adrenaline zorgt ervoor dat je in een staat van bewustzijn komt van ”vechten of vluchten”.  Dat kan een opgefokt of nerveus gevoel met zich meebrengen.

Wanneer je te lang in deze vecht of vlucht modus zit beginnen andere belangrijke lichaamsfuncties te stagneren, waaronder je stofwisseling.

We weten inmiddels dat een goede stofwisseling noodzakelijk is om je bloeddruk te verlagen en daarom is het belangrijk om stress te managen.

Stress kan zowel lichamelijk als psychisch zijn.

Om stress op beide vlakken te verminderen kun je een aantal dingen doen:

 • Zorgen voor een goede nachtrust. Sommige mensen denken dat ze aan 5 uur slaap genoeg hebben, want als ze s’ ochtends wakker worden en hun eerste bakje koffie op hebben kunnen ze de wereld weer aan. Dat komt echter niet doordat ze genoeg hebben aan hun nachtrust, maar omdat koffie ze op de been houdt. Uiteindelijk zorgt dit voor meer en meer uitputting op lichamelijk en psychisch vlak.
 • Meer bewegen. Lichamelijke beweging en sporten zorgen ervoor dat er dopamine wordt aangemaakt in het lichaam. Dopamine is een hormoon dat je een voldaan gevoel en speelt een grote rol in het beloningscentrum van je hersenen. Door dit goede gevoel wordt stress (tijdelijk) uitgeschakeld en kunnen je lichaam en geest beter herstellen.
 • Gezonder eten en drinken. Er zijn heel wat ongezonde voedingsmiddelen in onze supermarkten tegenwoordig en deze zijn een behoorlijke aanslag op ons lichaam. Teveel vet, teveel zout, teveel geraffineerde suikers en teveel zoet- en smaakstoffen zijn het gevolg. Ons lichaam heeft  gelukkig een goed afweersysteem, maar dat neemt niet weg dat je lichaam enorm moet werken om al deze schadelijke stoffen te verwerken. Dat heeft lichamelijke stress als gevolg en je zou dus eens kritisch kunnen kijken naar wat je allemaal eet en drinkt en kijken of je bepaalde verbeteringen kunt maken ten opzichte van je huidige voedingspatroon.

Tekorten

We kennen allemaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van groenten en fruit.

Dat is namelijk 2 ons groenten, 2 stuks fruit.

Slechts 5% van de Nederlandse bevolking komt daadwerkelijk aan deze hoeveelheid.

De 2 stuks fruit per dag is niet zo moeilijk, maar leg maar eens 2 ons sla in een kom. Dat heb je iedere dag nodig.

Het is begrijpelijk dat je dat niet altijd red, maar gelukkig is daar door de moderne techniek een goede oplossing voor!

Je zult vast al wel gehoord hebben over groene smoothies.

Het principe is als volgt:

Je doet groenten en fruit in een blender of sapcentrifuge en het drankje dat daaruit komt drink je op.

Je kunt de smoothies in een fles doen en 24 uur in de koelkast bewaren, dus dat zou een mooie dagelijkse gewoonte kunnen worden.

Op deze manier weet je dat je lichaam altijd voorzien is van voldoende gezonde voedingsstoffen.

Geen idee welke recepten je zou kunnen maken? Klik hier.

Overige oorzaken

Hieronder zie je een lijstje met overige mogelijke oorzaken die een rol spelen bij te hoge bloeddruk.

Conclusie

Je zult gemerkt hebben dat er een patroon is in zaken die de bloeddruk verhogen en met dat in het achterhoofd, kun je stappen gaan zetten om je bloeddruk te gaan verlagen op een natuurlijke wijze.

Het is terug naar de basis:

 • Voldoende slapen (7 tot 9 uur per nacht)
 • Gezond eten en drinken. Dat wil zeggen: meer groenten en fruit en eventueel gebruik maken van groene smoothies en minder ongezonde voedingsmiddelen.
 • Genoeg water drinken
 • Meer bewegen

Stappen die je zet om dingen uit bovenstaande lijstje te verbeteren grijpen allemaal op elkaar in en naar alle waarschijnlijk krijg je er een arsenaal aan voordelen bij die je zult gaan ervaren.

De beste tip die we kunnen geven is om niet gelijk je complete levensstijl en voedingspatroon om te gooien, aangezien dat gedoemd is om te mislukken. Je moet niet het gevoel krijgen dat bepaalde veranderingen veel moeite kosten, anders verlies je motivatie en dat is nou net niet de bedoeling.

Doe rustig aan, kijk kritisch naar de dingen die jij persoonlijk kunt verbeteren en werk stapsgewijs.

Meten is weten

Wanneer je de stap zet om bewust te werken aan een betere bloeddruk, dan is het goed om te kunnen bepalen wat het effect is van je genomen acties.

Tegenwoordig is een bloeddrukmeter niet duur meer en je kunt dit makkelijk thuis meten.

De ideale bloeddruk ligt rond de 120/80, dus zo heb je iets om naar toe te werken.

Hieronder hebben we een selectie gemaakt van betaalbare bloeddrukmeters die je kunt gebruiken om je voortgang te evalueren.

Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.