Weetjes over fruit

22 weetjes over fruit

Weetjes over fruit. De verkoop van fruit is de afgelopen jaren gedaald. Dit is zonde want zoals je weet is fruit gezond en heeft vele voordelen. Hoe zit het met jouw kennis over fruit?

Hieronder een opfruitcursus 😉

weetjes over fruit

(Wist je dat aardbei helpt bij het beschermen tegen uv-stralen en de kans verkleint op een hartaanval )

1. Is fruit zo gezond? In vergelijking met andere ‘snacks’ die je tussendoor eet, bevat fruit veel vezels en weinig calorieën.Ook zitten er veel vitaminen in en andere goede voedingsstoffen die de kans verkleinen op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten.Wel dien je dan dagelijks een portie fruit te eten.

2. Hoeveel fruit moet je per dag eten? De aanbeveling is per dag twee stuks fruit te eten.Minder dan 25% van de Nederlanders houdt zich hieraan. De vrouwen zijn in dit opzicht het verstandigst, vooral bij vrouwen boven de 50 wordt er per dag voldoende fruit gegeten.

3. Verbetert fruit je weerstand? Bij een aanhoudend tekort aan vitamine C gaat de weerstand omlaag. Het innemen van extra grote hoeveelheden vitamine C heeft hierbij geen tot weinig gevolgen tot verbetering van je weerstand. Andere vitaminen zoals A maar ook zink helpen je bij de afwering maar deze komen bijna niet voor in fruit.

4. In welke fruitsoorten zitten de meeste vezels? Blauwe bessen spannen de kroon. 100 gram blauwe bessen bevat 8 gram vezels. Dat zijn 4x zoveel vezels als in een appel. De hoeveelheid in een appel is vervolgens weer te vergelijken met sinaasappel, peer en banaan.

weetjes over fruit(Wist je dat blauwe bessen veel anti-antioxidanten bevatten wat veroudering tegengaat)

5. Waarin zit de meeste vitamine C? Ook hier is de blauwe bes weer koploper. Verder zit er veel C in aardbeien, bramen, sinaasappels en kiwi’s.

6. Hoe zit het met vet in fruit? Amper, enkel in kokosnoot en avocado zit in verhouding veel vet.

7. Zijn vruchtensappen uit flesjes en pakken gezond? De sappen worden minder snel afgebroken door het lichaam wegens grotere hoeveelheden calorieën. Ook wordt er vaak extra suiker aan toegevoegd waardoor het misschien wel lekker smaakt maar het veel minder gezond is dan men denkt. GezondeKeuzes raadt aan dat je zelf je eigen sappen (>smoothies<) maakt. Dit kan eenvoudig met behulp van een blender of sapcentrifuge.

weetjes over fruit

(wist je dat sinaasappels helpen de longen gezond te houden)

8.  Zit er meer vitamine C in verse sinaasappelsap dan in een pak? Nee, dit komt overeen omdat ze vaak extra vitamine C in de pakken stoppen waardoor de hoeveelheid ongeveer gelijk blijft.

9. Zijn er vruchten die helpen bij stoelgangproblemen? Vezels zijn zeer belangrijk voor een goede stoelgang. Gedroogd fruit bevat meer vezels dan vers fruit. Pruimen werken zeer goed als natuurlijk laxeermiddel. Let er wel op dat je er genoeg bij drinkt. Druiven en dadels zijn andere goede alternatieven.

10. Is het gezonder fruit  i.p.v. voor, na een maaltijd te eten? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit beter is voor de spijsvertering. Het is natuurlijk wel gezonder dan een gezoet aperitief.

weetjes over fruit(wist je dat kersen de kans op een jichtaanval verkleinen)

11. Kun je te veel fruit eten? Als je extra veel fruit eet krijg je meer suikers genaamd Fructose binnen. Dit krijgt men in zo’n kleine hoeveelheid binnen dat de gezondheidsvoordelen veel zwaarder wegen dan de risico’s die pas optreden als je 74 gram fructose per dag binnen krijgt. (Dit staat gelijk aan 10 appels of 30 sinaasappelen per dag) In combinatie met een aantal porties groente zorg je er voor dat het fructosegehalte weer daalt.

12. Is het eten van onrijp fruit schadelijk voor de gezondheid? Nee, het kan alleen een reactie geven in het spijsverteringskanaal en veroorzaakt krampen bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

13. Zijn de pitten in fruit schadelijk voor de gezondheid? Nee, niet direct. Je moet deze pitten zoals in appels wel in hele grote hoeveelheden binnen krijgen wil dit schadelijk zijn. In deze pitten zit blauwzuur (cyanide) en deze dosis is zó laag dat we ons geen zorgen hoeven te maken.

14. Wat is ‘superfruit’ en zijn deze extra gezond? Onder superfruit (marketingterm) vallen o.a. de acai, granaatappel en cranberry. Het klinkt misschien extra aantrekkelijk deze zogeheten ‘superfruit’, wegens de grote hoeveelheden anti-oxidanten en andere stoffen die de kans op ziektes nog meer verminderen. Bewijs is hier echter nog niet voor geleverd.

weetjes over fruit(wist je dat granaatappelsap helpt bij de vermindering van stress)

15. Voor welke vrucht of fruit zijn de meeste mensen overgevoelig? Bij de appel ontstaan de meeste reacties. Vaak valt dit samen met een andere allergie zoals hooikoorts. Een fruitallergie is minder heftig dan een allergie voor eieren, pinda’s of melk.

16. Wanneer mag ik mijn baby fruit geven? Vanaf de 6e maand. Heeft de baby al een andere allergie dan is de regel pas vanaf het 1e levensjaar met fruit te beginnen, vanwege meerdere overgevoelige reacties die kunnen ontstaan.

17. Welke fruitsoort is in Nederland het meest populair? De appel, gevolgd door de sinaasappel en banaan.

weetjes over fruit(wist je dat bananen helpen tegen ochtendziekte)

18. Hoe energierijk is een banaan? In een banaan zitten ongeveer 95 kilocalorieën. Dit is een prima hoeveelheid voor een tussendoortje. Een appel bevat 80 kilocalorieën. Peren en sinaasappels bevatten rond de 65 kilocalorieën. Daarentegen zitten er in een chocolade reep rond de 230 kilocalorieën. Wel goed om te weten is dat bij fruit de energie uit suikers gehaald wordt en bij een chocolade reep uit vet.

19.  Hoe zit het met de hoeveelheden vezels en vitaminen in vers en gedroogd fruit? Gemiddeld zitten er meer vitaminen en vezels in gedroogd fruit. Behalve vitamine C, dit komt meer voor in vers fruit. Ook zit er veel meer energie in gedroogd fruit.

20. Is fruit eten verstandig tijdens het lijnen? Ja, dit wordt aangeraden. De vezels in fruit zorgen er voor dat je een vol gevoel krijgt waardoor je minder snel de neiging krijgt tot snacken. Het beste is elke dag 2 verschillende soorten fruit tot je te nemen.

weetjes over fruit

(wist je dat kiwi goed werkt tegen rimpels en het vermindert de kringen onder je ogen )

21.  Kun je ervoor zorgen dat aangebroken fruit minder snel bruin wordt? Je kunt dit proces vertragen door het luchtdicht en koel te bewaren. Ook helpt zuur zoals citroensap het rijpingsproces iets te vertragen.

22. Hoe zit het met de houdbaarheidsdatum van fruit?

De houdbaarheidsdatum is niet aanwezig op het fruit omdat meerdere factoren bepalen hoe lang fruit goed blijft. Is het fruit bewerkt, hoe wordt het bewaard in de winkel en hoe bewaar jij het thuis. Je kan zelf heel goed bepalen of fruit nog goed is door het te voelen, te ruiken en natuurlijk hoe het eruit ziet. De rijpheid van een banaan is goed te zien. Van groen tot geel, tot geel met bruine stipjes tot helemaal bruin.

weetjes over fruit(Wist je dat avocado helpt bij het verlagen van het cholesterol) 

Om te zien of een avocado rijp is helpt dit misschien 😉

weetjes over fruit

 

2 reacties

 1. Hallo,
  Ik ben Jolinka Balsma.

  Ik ben al heel lang bezig met het Cambridge Dieet.

  Ik vind het goed vol te houden.
  Toch wel leuk om te zien dat er veel dieten zijn maar dat
  die toch zoveel overeenkomsten hebben.

  Bedankt voor dit informatieve bericht

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.